2011. augusztus 30., kedd

Fürdőlabdák, avagy hibajavítás Eszter módra (1. rész)


A múltkori bejegyzésemben írtam, hogy a levendulavizes-olivás szappanmasszám vége túlságosan pudingos-kemény volt már ahhoz, hogy szépen formába tudjam önteni. Átmenetileg, 24 órára beleöntöttem ezt a maradék masszát egy fa tömbformába, majd 24 óra után kivettem, és kézzel formáztam, a képen látható labdák lettek belőle. A felső három levendulavirágos-zabpelyhes, az alsó kettő pedig körömvirágkrémes, igazi krémszappan. :))
Egészen más érzés kézbe fogni, és formázni a nyers szappanmasszát, mint a kész szappant (a melegen készült szappanok esetében például), az előbbi sokkal rugalmasabb, simulékonyabb, puhább még, a kész szappan viszont - főleg kihűlés után - ridegebb, darabolódik, nehezebben alakítható. Egyébként igazán jó élmény kézzel formázni a szappant, akár nyers még, akár nem, ezek a golyók sokkal közelebb is állnak a szívemhez, mint azok a szappanok, amelyek formában, érintés nélkül készültek. A felületüket azért majd még szebben is el lehet dolgozni.
Ezt a kézzel formázás vonalat majd viszem is tovább, csak idő kérdése...az "időről" meg persze senki sem tudja, hogy mennyi adatik...


2011. augusztus 25., csütörtök

Formás kis szappanok!

A képen látható szappanok levendulavízzel készített 100%-os olivaolaj szappanok, így főleg gyerekeknek, és érzékeny bőrű felnőtteknek készültek. Szín- és illatanyag mentesek, csupán a levendulavíz illatát hordozzák magukban.
Tulajdonképpen ez az első adag szappanmasszám, amit teljes egészében kisebb formákba öntöttem, és nagyon büszke vagyok az eredményre, bár az is látszik, hogy azért van még mit finomítani a dolgon... (Korábban csak egy-egy ilyen szappant készítettem, maradék anyagból, ami már nem fért bele a tömbformába. Inkább a meleg szappanokat szoktam kis homokozóformákba nyomkodni.)


A szappanöntés elég érzékeny dolog, jól kell tudni időzíteni. Ez azt jelenti, hogy el kell kapni a nyers szappanmasszának azt az állagát, amikor már nem kell tovább keverni, mert kezd pudingosodni, de még annyira híg, hogy az öntés során szépen a formákba simul. Nekem ez most nem is sikerült, mert nagyon izgultam, és izgalmamban kicsit tovább kevertem a nyers masszát, így amikor öntöttem bele a formákba, már túl merev volt az anyag. Még szerencse, hogy ezekhez a csigákhoz jól illik a picit kopottas megjelenés, olyanok lettek, mint a fosszíliák... :) ezért aztán a csigákat nem is javítgattam.
A másik probléma az volt, hogy egyszerre volt rengeteg nyersanyagom, amelyek egyforma tempóban szilárdultak, és hirtelen hat kezem kellett volna, hogy legyen, ami azért elég nehezen teljesíthető követelmény. Ez azt jelenti, hogy majdnem egy kiló nyersanyagot kellett volna pár perc alatt a formákba varázsolnom. Na, ez nekem nem ment, az utolsó 100-200 g eredménye nem is látható a képen...még. Majd nemsokára azt is leírom, hogy belőlük mi lett. Fontos tehát, hogy amíg nincs gyakorlatunk, addig csak kis adag szappanmassza öntésével próbálkozzunk.
Ha a formából való kiszedés után nem találjuk elég szépnek a szappanokat, akkor sem kell rögtön olvasztásra ítélni szegényeket. Pici vízzel, és az ujjainkkal (lehet gumikesztyűben is, ha félelmetes a lúgossága) nyugodtan nekiláthatunk elsimítani a szépséghibákat. Én így tettem a homokozóformás szappanoknál, és elég elfogadható lett az eredmény, szerintem. Javítgattam volna még őket tovább is, ha a gyerkőcök nem szólítanak el a tőlük megszokott módon: Anya, anya! ANYA, ANYA!! Hová tűntél??? ANYAAAAA!!! :)))



2011. augusztus 22., hétfő

Különféle gyógyító paszták

Szúnyogcsípés utáni nyugtató keverék

Mivel még mindig sok a szúnyog, sajnos elkerülhetetlen egy-két erősen viszkető csípés a gyerekeken. Mivel nekik nem tudom megmagyarázni, hogy csak egy kicsit kellene kibírni, ha nem vakarnák csak fél percig, akkor elmúlna a viszketés, ezért kitaláltam egy pasztát, amit ha rákenek a szúnyogcsípés helyére, akkor pár másodpercen belül abbahagyják a vakarózást, és a csípés helye is látványosan gyorsan kezd gyógyulni. A pasztában lévő illóolaj keveréket Stadelmann: Bevált aromakeverékeim című könyvében olvastam. A recept a következő:

- 2 ek körömvirágolaj
- fél ek méhviasz
- 1 ek aloe vera gél
- 1 ek cink-oxid
- 10 csepp vad levendula illóolaj
- 3 csepp citronella illóolaj
- 3 csepp teafa illóolaj
- 3 csepp citromfű illóolaj
- lysolecitin az emulgeáláshoz

Vízfürdőn a körömvirágolajban megolvasztom a méhviaszt, és közban az aloe gélben elkeverem a cink-oxidot. Ha a méhviasz felolvadt, adok hozzá kb egy teáskanálnyi lecitint, majd ezt is elkeverem. Ez után óvatosa, állandó keverés mellett hozzáöntöm a cink-oxidos aloe gélt az olajkeverékhez, és kihűlésig kevergetem. Közben ha már kb csak 40 fokos a keverék, akkor hozzáadjuk az illóolajokat, és lehet hozzá E vitamint is adni. Ha nem elég paszta állagú, akkor óvatosan adok még hozzá egy kicsi cink-oxidot, de tényleg csak óvatosan, különben csomós lesz.
Használat: a csípés helyére kis pötty pasztát kell rakni.


Szárító paszta pattanásokra


Ha valaki ezt a pasztát szeretné elkészíteni, akkor azt javaslom, hogy mindig kis adagot készítsen, mert az alkohol gyorsan elpárolog a belőle.
Első lépésben egy 10 ml-es barna üvegbe készítsük el a következő keveréket:

- 7 ml jojobaolaj
- kb 2 ml gyógyszertári alkohol (70%-os)
- 6 csepp teafa ilóolaj
- 3 csepp citrom illóolaj
- 2 csepp borsmenta illóolaj
- 3 csepp ilang-ilang illóolaj
- 2 csepp pálmarózsa illóolaj
- 1 csepp geránium illóolaj

Ez a keverék száraz, hűvös helyek akár fél évig is eláll, hűtőben tárolva pedig megduplázhatjuk az élettartamát. Ne ijedjünk meg, a jojobaolaj hűtőben tartva szilárd halmazállapotú lesz, de ha kivesszük a hűtőből, akkor nagyon hamar, pár percen belül újra folyékony lesz.
Ha a bőrünk megkívánja, akkor ebből a keverékből 1-2 ml-t összekeverünk cink-oxiddal, amíg paszta állagú nem lesz. Az elkészült pasztát lehet a pattanásokra pöttyözni.

Kellemes kotyvasztást kívánok mindenkinek!! :)




2011. augusztus 20., szombat

Az új kenyér ünnepe

Ugyan már egy kicsit késő van, de talán még éppen beleférek a napba...
Ezt a kenyérreceptet már régen meg akartam írni, mert nagyon jó, és roppant praktikus, főleg több gyermekes családanyáknak. És persze nagyon finom! Én úgy is meg tudom csinálni, hogy az egyik csípőmön Réka ül. :)
A receptet eredetileg miraemma blogjában olvastam, bár több helyen is találkoztam már vele azóta. Én egy kicsit átalakítottam a mi ízlésünkre. Így szól:

550g kenyérliszt
4 dl víz, tej, vagy fele-fele
1 teáskanál só
1 fél mokkáskanál bors
1 teáskanál szódabikarbona
4 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
főszerek tetszés szerint

Egy nagy tálba összeöntöm a hozzávalókat, és egy villával jól elkeverem, amíg kellemes állagú tésztát nem kapok, talán egy picit ragadósat. Én nem teszem formába, hanem belerakom tepsibe, kicsit elrendezgetem, hogy kenyér alakú legyen, majd a kb. 200 fokra előmelegített sütőbe teszem, kb  háromnegyed órára. Az utolsó negyed órára én a sütőt feltekerem 275 fokra.

Az eredeti receptben kevesebb liszt szerepel, de akkor nagyon ragad a tészta, szétfolyik a tepsiben, ezért muszáj valamilyen sütőformába sütni.  Nekünk így annyira nem ízlett, mi jobban szeretjük, ha a kenyér jó kérges, ropogós.

A fűszerezés tetszés szerint variálható. Én már készítettem foghagymával, zöld fűszerekkel (a kakukkfű+ oregáno és a rozmaring+kakukkfű+petrezselyem a kedvenc keverékek), pici cukorral, burgonyával és kukoricaliszttel is. Gyanítom, hogy különféle gyümölcsökkel is nagyon finom, így még nem volt alkalmam kipróbálni, de ami késik, nem múlik!

2011. augusztus 17., szerda

Szappan körömvirágkrémmel

A képen látható szappanok több hónapja készültek, meleg technikával. Bennük ötvöződik a házilag készült körömvirágkrém és a házilag készült szappan minden jótékony hatása. A szappanok alapanyaga 100% olivaolaj, amely tisztít, és ápol is egyben, valamint előnye még, hogy érzékeny bőrűek és gyerekek is bátran használhatják. A benne lévő körömvirágkrém vízmentes, körömvirágolajból és méhviaszből áll. Mivel a melegen készített szappanok olajfelesleg nélkül készülnek, ezért a körömvirágkrémet (+ egy pici tejsavót) már az elkészült szappanhoz adtam hozzá. A még meleg masszával a krém jól elkeverhető, és a már kevésbé lúgos pH-n nem sérülnek a körömvirágkrém összetevői. Nagyon jó ezzel mosakodni! Olyan, mintha krémezné is szappanozás közben az ember a bőrét, testápolót használni pedig garantáltan nem szükséges utána!

2011. augusztus 15., hétfő

Csípős kis bestiák!

Úgy tűnik, hogy az idei nyarat sem ússzuk meg szúnyogok nélkül...nálunk legalábbis invázió van. Szúnyog, és bögöly...hogy teljes legyen a kép. Ráadásul ezeknek a kicsi szúnyogoknak olyan fájdalmas a csípése, hogy a gyerkőcök, és mi is szenvedünk tőle (pedig egyébként nem kapunk agyvérzést pár rovartól). Gyorsan kutyultam hát valamit!

Köztudott, hogy ezek a vérszívó bestiák nem kedvelik a fűszeres illatokat, legnagyobb ellenségük pedig a citronella olaj. Ennek az olajnak a szintetikus változata található meg (általában) a mindenféle szúnyog- és kullancsriasztó szerekben is.

Szúnyogriasztó olaj:
1 dl olivaolaj (extra szűz)
20 csepp citronella olaj
10 csepp levendula olaj
5 csepp eukaliptusz olaj
5 csepp zsálya olaj
10 csepp citromfű olaj

Ezeket az illóolajokat 70%-os alkoholban is oldhatjuk, majd ezt az oldatot 1:5 arányban hígítsuk fel desztillált vízzel. Pumpás flakonban nagyon praktikus szúnyogriasztó alkalmatosságot kapunk.

Az oldatokat barna üvegben érdemes tárolni, kb. fél évig áll el.  

2011. augusztus 12., péntek

Meleg eljárással szappant készíteni játéknak sem utolsó

A napokban végre nekiláttunk Bendével szappanokat készíteni, persze meleg eljárással, hogy ő is kedvére tudjon segédkezni. Erre már régóta fájt a foga szegénykémnek, de mindig eltérítette valami a figyelmünket. Most azonban eltántoríthatatlanok voltunk. És a színezést is kipróbáltuk...

Ez a szappan egyébként elsősorban Titusz kérésére készült. Ő nagyon szeret szerelgetni, tenni-venni a kertben, és ezen tevékenységek hatására a kezei mindig különösen mocskosak lesznek. Kedvenc kézmosója ilyen alkalmakkor az Ultraderm nevű szörnyűség, ami nekem nagy szívfájdalmam, mert azt ugye nem én csináltam... Ő persze esküszik rá, mert minden trutyit leszed a kezéről...naná...Használja persze a kávés szappant is, de ha olajtól tocsognak a kezei, akkor az mit sem ér. A minap is éppen felróttam neki, hogy már megint "azzal" mosta meg a kezét, mire ő előállt egy áthidaló megoldással: készítsek neki kézmosószappant, méghozzá ő már tudja is, hogy milyet. Jól tisztítson, jól habozzon, és keverjek bele homokot...mert a táborokban is homokkal és szappannal mosnak kezet a lurkók és az mindent lehoz - mondta ő. OK, ha ez kell..

Így nekiláttunk Bendémmel "homokos szappant" készíteni. :) Az alap 50% olivaolaj, 50% kókuszolaj, ez utóbbi a jó habzás és tisztítóhatás miatt. Az olivaolaj pedig azért, hogy ápoljon.
Két bejegyzéssel korábban már leírtam a melegen készült szappanok elkészítésének módját, ott meg lehet nézni, már képeket is tettem azóta. Ott folytatom, hogy kivettük a masszát a sütőből. Mi most egyenlőre csak az egyik felét vettük ki, ezt gyorsan összekevertük homokkal, és egy kis pirospaprikával. A pirospaprika azért kellett, mert gondoltam, hogy akkor megnézzük, hogyan színezhetők ezek a szappanok.


Miután összekevertük a szappant, a homokot és a pirospaprikát, elkezdtük formázni őket. Viszonylag gyorsan kell dolgozni ezzel az anyaggal, mert ha nagyon kihűl, akkor morzsalékos lesz, és nehéz formázni. Mi mézeskalács-szaggatóval dolgoztunk, valamint kis gömböket, illetve kockákat gyúrtunk.




A massza második feléhez szárított levendula virágot, valamint zabpelyhet adtunk. Az illatosítást kb. 2 ml levendulaolajjal végeztük.


Az illóolajat az összekevert virágszirom-zabpehely elegyhez adtuk hozzá, majd ezt gyúrtuk bele a szappanba.
A formázást az előzőhöz hasomlóan végeztük. Az eredmény:


A pirospaprikás színezés jól sikerült, szép piros-márványos színt adott a szappanoknak. A levendulavirág-zabpehely elegy elég rücskössé tette a gömbszappanokat, így azok nem csúsznak majd fürdés közben. Az illatuk is nagyon átható lett.

Bendének pedig igazán nagy élmény volt, már alig várja, hogy fürödjön velük!!!

2011. augusztus 8., hétfő

Teafa szappan

Amíg nekiállunk végre Bendegúzzal meleg szappanokat készíteni (a fényképek kedvéért), addig mutatok egy pár hete készült kreációt: a teafa szappanokat. Ezeknek a szappanoknak a zöld színét zöld agyag adja, a sárga színű tetejét pedig kamillatea. Superfatnek jojobaolajat adtam hozzá, valamint teafa illóolajat használtam az illatosításra. A zöld agyag kifejezetten zsíros bőrre ajánlott, mélytisztító hatású anyag. A kamillavirágzat forrázata ismert fertőtlenítő, és gyulladáscsökkentő, a teafaolajnak is ehhez hasonló a hatása: fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, és segíti a pattanások gyógyulását. A jojobaolaj pedig azon olajok közé tartozik, melyet zsíros bőrűek is bátran használhatnak, mivel amellett, hogy ápol és hidratál, segíti a faggyúmirigyek megfelelő működését is. Ezek a szappanok ráadásul elég nagyok: egy darab kb. 130g. Szerintem tök jól néznek ki, óriás szappanok lettek, köszönet érte a felvágásban segédkező csajoknak! :)) (1 darab ára 700Ft)


2011. augusztus 5., péntek

Meleg eljárással készült szappanok

A szappankészítésnek ezt a módját én a magam részéről jobban kedvelem, mint a hideg eljárást. Egyrészt gyorsabb: ha elég ügyesek vagyunk, akkor a szappanokat már másnap használni tudjuk. Másrészt ezzel a módszerrel tudunk folyékony szappant, mosogatószert, folyékony mosószert, vagy akár sampont is készíteni. Ezeket a szappanokat könnyebb illatosítani, illetve az illatosítás nem olyan drága, mert nem igényel annyi illóolajat a szappanmassza, hiszen az egész közeg már nem olyan erősen lúgos. Nehezebb viszont a formába öntés, mert a kész szappan nem folyik, cserébe viszont ha sikerül, gyönyörű, és különleges mintázatú, szinte rusztikus hangulatú szappanokat kapunk. Ebben a bejegyzésben most csak a meleg eljárással készült szappanokról fogok írni, a folyékony formák még váratnak magukra, már csak azért is, mert idő hiányában még nekem sem volt olyan sok lehetőségem kísérletezni.
A hideg, illetve a meleg eljárással készült szappanok elkészítésének módja a nyers szappanmassza elkészüléséig teljesen megegyezik (erről bővebben itt). Ha még emlékszünk, akkor ez az az állomása a szappankészítésnek, amikor a lúgot és az olajokat összekeverjük botmixerrel, és a keverés hatására elérjük a pudingos állagot. Na, innen jön az eltérés.
Mielőtt összekevernénk a lúgot és az olajokat, állítsuk be a sütőt 60-80 fokra, hogy melegedjen. Ez után keressünk egy alkalmas edényt, amelybe a nyers szappanmasszát bele tudjuk önteni, és a sütőbe tudjuk rakni. Az edény olyan nagy legyen, hogy a massza kényelmesen elférjen benne, és még kevergetni is lehessen. Én kb. a negyedéig szoktam tölteni egy ilyen alkalmas edényt, így biztos, hogy nem folyik ki semmi belőle. Nem hátrány, ha az edénynek teteje is van, de ha nincs, az sem baj, befedhetjük alufóliával is. Én egy rozsdamentes acél lábast szoktam erre a célra használni, fedővel (nem üvegfedővel, szerintem azt nem is lehet sütőbe tenni...). Ezen kívül kell még egy keverő alkalmatosság is, én fakanalat szoktam használni.
Az első lépés tehát, hogy készítsük el a nyers szappanmasszát.
Én most víz helyett csalánteával próbálkoztam, mert kíváncsi voltam arra, hogy a meleg szappant meg lehet-e ilyen módon festeni. Így nézett ki a lúgoldat:



A választható alapanyagok, amelyeket erre a célra használunk, ugyanazok lehetnek, mint a hideg szappanok esetében. Fontos különbség, hogy a melegen készített szappanok receptjeinek megtervezésénél ne alkalmazzunk 5%-os olajfelesleget. Miután elkészült a nyers szappanmassza, NE illatosítsük és színezzük a nyers masszát. Keverjük ki, és szó szerint azon melegében öntsük bele az edénybe, és tegyük a meleg sütőbe.


A sütés 60-80 fokon történjen. Tapasztalataim szerint inkább legyen alacsonyabb a hőfok, mint magasabb. Azért nem tudok pontos hőfokbeállítást megadni, mert a különböző sütők különbözőképpen melegednek, a hőmérséklet nem minden sütőben egyenletes, illetve a beállított hőfok sem jelenti feltétlenül ugyanazt a hőmérsékletet a különböző sütők esetében. Én a mi sütőnket, ami egy villanysütő (nem légkeveréses), 75 fokra szoktam beállítani.
A szappant 15 20 percenként keverjük meg jó alaposan. Akármilyen keménységű is, törekedni kell az alapos átkeverésre. Látni fogjuk, hogy minden egyes keverés alkalmával kicsit más a szappan állaga. Az első keverés alkalmával elég kemény lesz, de azért csak keverjük fel. A második alkalommal már egészen lágy lesz a szappanunk, ilyen:


Ezek a változások tulajdonképpen a szappan érését tükrözik. A hideg szappan is ugyanezeken az állagváltozásokon megy keresztül a formában, csak sokkal lassabban, illetve ezt többnyire nem látjuk.
Ügyeljünk arra, hogy a fedőt minden egyes keverés után gondosan tegyük vissza az edényre, különben a massza nagyon kiszárad, és úgy roppant nehéz lesz formázni.
A massza akkor van készen, ha kb. 2 és fél, 3 óra elteltével a szappan már láthatóan nem változik, de még nem is száradt ki, még megfelelően krémes az állaga. Én már jártam úgy, hogy nagyon kiszáradt, egészen darabos lett, és nem tudtam formázni. Ilyenkor a legjobb egy pici vizet hozzáadni, jól elkeverni, és megvárni (akár még melegíteni is), amíg újra krémes állagú lesz.
Ha a szappan elkészült, vegyük ki a sütőből. Innentől kezdve nagyon gyorsan kell dolgozni, mert ha a massza kihűl, akkor még nehezebb formába nyomkodni.
Kb. így néz ki a massza, miután kivesszük a sütőből:


Kétféleképpen formázhatunk: Egyrészt tömbbe, vagy kisebb formákba téve, a hideg szappanokhoz hasonlóan. Ha ezt választjuk, akkor a formákat már előre készítsük elő, fújjuk ki, béleljük, vagy amit kell (bővebben itt), hogy a massza ezen tevékenységek közben ne hűljön ki. A formák tehát álljanak készen, mire a masszát kivesszük. Ezután (gumikesztyűben) gyömöszöljük a szappant a masszákba, és hagyjuk bennük kihűlni. Nem kell meleg helyre tenni, nem kell betakarni, és óvni, egyszerűen csak hagyjuk hűlni. Ha mondjuk délután beletettük a formákba a szappant, akkor este már bőven kivehető. Ha kivettük tegyük ki 1-2 napra még száradni, és már használhatjuk is!
A másik módszer az, hogy a masszát a sütőből való kivétel után hagyjuk még egy kicsit hűlni, majd összegyúrjuk, kinyújtjuk, mint a tésztát, és kedvünk szerint formázzuk, mondjuk pogácsa-, vagy mézeskalács szaggatóval. :) Ebben még a gyerekek is segíthetnek, mert ennek az anyagnak nem vészesen lúgos a Ph-ja (persze azért jó, ha kesztyűben vannak).
A melegen készült szappanok illatosítása nagyon egyszerű feladat. Egyszerűen csak a sütőből kivett masszához adjuk hozzá a használni kívánt illóolajokat, jól keverjük meg, és már készen is van.
A színezésről nem sokat tudok írni, mert azt még nem próbáltam, de gyanítom, hogy az már nem ilyen egyszerű feladat. Ha kipróbáltam, ígérem, hogy leírom. :))

2011. augusztus 1., hétfő

Gyors bejegyzés az arckrémezésről :)

Ezt már olyan régen le akartam írni, és most úgyis rohanásban vagyunk (Tiszadobról Balatonfüredre, Fehérvári megállással...), a rohanáshoz pedig a legjobban egy rohanós bejegyzés illik. :)
Sok helyen olvastam már arról, hogy a natúr sheavaj akkor a leghatásosabb, ha nedves bőrre visszük fel (bocs, a hivatkozásokat majd legközelebb). Így tudja a legjobban kifejteni a hatását, így ápolja a legjobban a bőrt. Azt, hogy ez miért van, sajnos nem tudom, ha valaki igen, megköszönöm, ha megosztja velünk, aztán majd én is utánna nézek, ha hazaértünk. :) Ugyanez igaz az olajokra, valamint az olajkeverékekre is (ezt Stadelmann könyvében olvastam, a Bevált Aromakeverékeim-ben). Mindezek miatt egy ideje már megérett bennem a gondolat, hogy talán a sheavajas-olajos arckrémeim is még hatékonyabbak lennének, ha vizes bőrre vinném fel őket. Megkértem néhány ismerőst, rokont, barátot...stb., (valamit én is részt veszek a kísérletben) hogy alkalmazza így az arckrémet egy ideig, és mondja el a tapasztalatait. A tapasztalatok a vártnak megfelelőek voltak: mindenki egyöntetű véleménye az volt, hogy a krémek így még intenzívebb hatásúak, szinte azonnal puhává teszik a bőrt, és végül, de nem utolsó sorban még kevesebb is kell belőlük!
Az alkalmazás tehát a következőképpen történik: a tiszta bőrre (arc, vagy test, most mindegy) kis vizet felviszünk, csak annyit, hogy éppen vizes legyen (jó alkalom erre a zuhanyozás, vagy arcmosás), erre jön a krém, amit alaposan bemaszírozunk. A hatás pedig garantáltan nem marad el!! :))