2011. július 27., szerda

Esős napokra só-liszt gyurma!!

Mostanra már tényleg nagyon elegünk lett az esőből. Nem tudom, hogy Pécsen éppen milyen az idő, de itt, Tiszadobon még ma is esett!! :( Ilyen időben nincs lehetőség fürdésre, kirándulásra, udvaron rohangálásra. Csakhogy a két kicsit akkor is le kell kötni, ha kint rossz az idő. Így találtuk ki a gyurmázást. Boltban gyurmát venni mindenki tud, az nem túl izgalmas, viszont ha magunk csináljuk, annál érdekesebb! :)) Főleg a gyerkőcöknek, akik minden közös kézműves tevékenységnek nagyon örülnek.
A só-liszt gyurma egyszerűen elkészíthető, nem tartalmaz semmilyen káros anyagot, a gyerekek akár meg is ehetnék, de nem akarják, mert ugye nagyon sós...:)

Így készül:
2 csésze liszt
1 csésze só
kb 1 csésze víz

A sót és a lisztet szárazon összekeverjük, aztán hozzáadjuk a vizet, és összegyúrjuk. Ha túl ragacsos a tészta, akkor adjunk még hozzá lisztet. Jól összedolgozzuk, és 15-30 percig állni hagyjuk.
Ha kész, jöhet az alkotás!




A kis formákat tepsibe tesszük, és kb 60-70 fokon fél-háromnegyed órát szárítjuk.


Mikor kihültek, lehet őket festeni, vízfestékkel, vagy temperával. A kis alkotásokat lakksprayvel lefújva tehetjük maradandóvá.


Ha az elkészült formák hátára apró mágneseket ragasztunk, hűtőmágnesként is funkcionálhatnak. A gyerkőcök örömére gyurmázhatunk halakat, állatfarmot, vagy bármit, amivel szeretnek játszani, a rájuk ragasztott mágnesek segítségével pedig a hűtőnek akár minden oldalát benépesíthetik velük. :))

2011. július 22., péntek

Szappanforma egy borosüveg dobozából


A képen látható, valaha volt borosüveg-dobozt anyuéknál találtam a süllyesztőben. Nagyon örültem neki, mert előtte már hetek óta arra készültem, hogy fából ácsolok, vagy Titusszal ácsoltatok egy szappanformát, de sajnos mindíg volt tennivaló, ami előbbre való volt, mint ez. A fából készült szappanforma az érő szappan szempontjából a lehető legjobb tulajdonságokkal rendelkezik. Egyrészt a fa nagyon jól hőszigetel, ami azért fontos, mert így a szappantömb nem hül ki idő előtt és nem áll le az elszappanosodási reakció, másrészt pedig a fa porózus, így engedi elpárologni a vizet a készülő szappanból.
Ez a doboz pont jó mélységűnek és szélességűnek tűnt nekem, az egyetlen bajom csak az volt, hogy talán túl hosszúnak találtam. Hiába, én nem főzök nagy tételben szappant, inkább kissebb mennyiségeket csinálok, így ha elrontom, akkor sem dobok ki sok anyagot, (bár ilyen még szerencsére nem volt) és mindíg van lehetőségem kísérletezni. :) Így született meg az ötlet: az állítható méretű szappanforma. Jelen pillanatban a benne található retesz segítségével 3 féle méretre állítható, attól függően, hogy mekkora tömböt szeretnék készíteni. A biztonság kedvéért azért ki szoktam bélelni az alját sütőpapírral, márcsak azért is, mert így könnyebb kihalászni a szappant a formából úgy, hogy a kilógó papírvégeket megfogom, és ezek segítségével emelem ki a tömböt. A levágott csődarabok pedig arra szolgálnak, hogy a reteszt megtámasszák, így az még véletlenül sem csúszik el a helyéről. A forma tökéletességét pedig az teszi teljessé, hogy még teteje is van, így a benne lévő tartalom tökéletes védettséget élvez, mert nem sérül, és a hőszigetelés is pont jó. Azok a szappanjaim, amelyek ebben készültek, eddig még sosem fáztak meg, és még sosem melegedtek túl!





2011. július 21., csütörtök

Arclemosó Editnek és almaecet készítése házilag


A következő recept a kedvenc arclemosóm receptje. :) 
- 2 dl körömvirágtea (jó erős, és lehetőleg nem bolti, hanem saját magunk gyüjtötte körömvirágból)
- fél dl almaecet (ha lehet, akkor házi és nem bolti, de ha bolti, akkor "Chef" márkájú)
- 2-3 csepp propolisz (vigyázat, van, aki allergiás rá, előtte végezzünk bőrpróbát)
- 4 csepp teafaolaj
- 3 csepp narancsvirágolaj
- 3 csepp pálmarózsaolaj
Megfőzzük a körömvirágteát, minél erősebb, annál jobb, szóval legyen szép sötét narancssárga színe. Hagyjuk kihülni, majd tegyük hozzá az almaecetet, a propoliszt és az illóolajokat, és már készen is vagyunk. (Az illóolajokat persze ízlés szerint változtathatjuk, ha valakinek van már egy jól bevált kombinációja, akkor nyugodtan alklmazhatja, nyilván arra ügyelni kell, hogy ha fényérzékenységet okozó illóolajat használunk, akkor csak este használjuk az arclemosót.)
Ezt az arclemosót főleg zsíros, pattanásos, vagy miteszeres bőrűeknek ajánlom jó szívvel. Az almaecetnek rengeteg jó kozmetikai tulajdonsága van, amelyek mára már szinte feledésbe merültek, ezért érdemes ezeket kicsit feleleveníteni. Először is, az almaecet  kiegyensúlyozza a bőr Ph értékét. Másodszor, mindazon ásványi anyagokat tartalmazza, amelyek az almában megtalálhatók, így igen gazdag káliumban, foszforban, kalciumban, de vas, klór, nátrium, magnézium, kén, fluor valamint szilícium is található benne. Az almaecet nagyszerű tulajdonsága még, hogy csökkenti a pattanások és a miteszerek számát, mivel a benne lévő alpha-hidroxi savak (AHA) által segíti a bőr pórusainak eltömődését okozó olajos mirígyváladékok és szennyeződések feloldását, ezen kívül kismértékben antibatkteriális tulajdonságú is. Az alpha-hidroxi savak enyhe hámlasztó hatása miatt segíti a bőr megújulását, a pattanások által okozott hegek eltűntetését, valamint csökkenti a bőr öregedésének tüneteit is. Fontos, hogy a bőrön mindíg higítva kell alkalmazni, mert magas savtartalma irritáló hatású lehet!
Az arclemosóban lévő teafaolaj nagyon jó fertőtlenítő, a narancsvirágolaj és a pálmarózsaolaj pedig a faggyúmirigyek működését szabályozzák, valamint heggyógyító hatásuk is van. (Ha valaki kér, akkor 1 dl ára 400Ft, ha van 1 dl-es barna üvegetek, akkor 200Ft.)

A receptben található körömvirágtea elkészítéséhez gyüjthetünk magunk is körömvirágot. A körömvirág – a neve is kerti körömvirág – nem vadon nő, hanem kertekben érzi jól magát, ezért a gyüjtése is innen történik. A legjobb, ha olyan kertet választunk, ahol a növény nem sorba van palántázva, hanem szabadon növekszik éppen ott, ahol ő akar, hiszen a hatóanyagtartalma is ekkor a legmagasabb. Gondoljuk csak meg: ő tudja, hogy hol a legjobb neki...

Az almaecet elkészítése házilag pedig a következőképpen történik:
2 liter vízbe kb 30 dkg cukrot feloldunk, majd ezt apróra vágott almára öntjük egy befőttesüvegbe, a tetejére pedig kenyérdarabot rakunk, pot úgy, mint a kovászosuborkára. Tetejére tányér, vagy vászon kerülhet, és így kitesszük a napra, és kb 2 hétig érleljük. Ez után leszűrjük, literenként feloldunk benne 10 deka cukrot, üvegbe öntjük, és újra kitesszük a levegőre. Átlag 4 hét szükséges az éréshez, és az érési idővel tudjuk szabályozni azt is, hogy milyen erős ecet készüljön. Az elkészült almaecetet ugyanúgy használhatjuk, mint a boltit, csak persze ez sokkal finomabb, és gazdagabb.

2011. július 14., csütörtök

Nyár, meleg, krémkészítés

A nyári kánikula nem kedvez a natúrkozmetikumok készítésének (és a készítőjüknek sem). Az eddig tökéletesen bevált receptek alapján készült krémek folyósabbak lesznek, főleg ha nem figyelünk, és kinthagyjuk őket a melegben. Ez az állagváltozás a hatékonyságot alapvatően nem befolyásolja, inkább esztétikailag kifogásolható. Dehát, valamit valamiért. Ezekben a krémekben ugyebár nincsenek stabilizáló anyagok, nedvességmegkötő anyagok és egyéb ilyen, bőrünk számára teljesen felesleges, sőt káros molekulák. Azért persze engem bosszantott ez a probléma, mígnem egyszercsak rájöttem a megoldásra. Igazán kézenfekvő: a méhviasz!
Ha esetleg megfigyeltük már, az összes natúrkozmetikum alapanyagként használt növényi zsír olvadozni kezd, ha kitesszük a tűző napra. Én sokszor kihasználom ezt a tulajdonságukat: nem kapcsolom be a tűzhelyet, hanem a sheavajat, vagy a kakaóvajat, amit használni szeretnék a krémhez, azt egyszerűen kiteszem a napra, és hagyom megolvadni. Amikor ugyanezt a reszelt méhviasszal próbáltam, háát, nem jött be, az bizony egészen szilárd maradt! Ekkor jöttem rá, hogy ha azokhoz a receptekhez, amelyek elbírják, kb. 2x annyi méhviaszt teszek, mint normálisan, akkor sokkal szilárdabbak maradnak a kánikulában is! És nem mellesleg, a méhviasz enyhe emulgeáló tulajdonsága miatt kevesebb lecitint kell hozzájuk keverni.
Néhány helyen azt állítják, hogy a méhviasz  a kozmetikumokban csupán konzisztencianövelő, a bőrt nem táplálja, hiszen nem szívódik fel, viszont viaszos bevonatot hagy a bőrön, amitől a krémek zsírosabbnak tűnnek, és ezt sokan nem szeretik. Pedig a méhviasz tartalmú krémek bizonyítottan magasabb hatákonyságúak (1), mint az egyébként ugyanolyan összetételű paraffin tartalmú krémek. Több weboldal ilyen, és ehhez hasonló leírásokkal éltetei a méhviaszt: hatására bőrünk megpuhul és feszessé válik, javul a bőr sejtjeinek regenerálódóképessége, baktériumölő hatása van, megakadályozza a gyulladások kialakulását, antiallergén, és serkenti a bőr vérkeringését is. Nos, szerintem a méhviasz jó illatú, értékekben gazdag anyag, amely védi a bőrt a káros hatásoktól, regenerálja a száraz és igénybevett bőrt. Ráadásul nagyszerűen javítja a konzisztenciáját a melegtől szétfolyós kencéknek!! :)))
Próbáljátok ki!

(1)  Peter J. Frosch, Detlef Peiler, Veit Grunert, Beate Grunenberg (2003. July). „Wirksamkeit von Hautschutzprodukten im Vergleich zu Hautpflegeprodukten bei Zahntechnikern - eine kontrollierte Feldstudie. Efficacy of barrier creams in comparison to skin care products in dental laboratory technicians - a controlled trial.” (német nyelven). Journal der Deutschen Dermatologischen

2011. július 11., hétfő

Ó, az a kecsketejes szappan!

Hát ilyenek lettek az első kecsketejes szappanjaim:




Rékának a nyuszis kell, ez már most látszik. :)
Ezekhez a szappanokhoz a lúgot kecsketejben oldottam (nem vizeztem a kecsketejet!!), ezen kívül olivaolajat (85%) és kókuszolajat (15%) használtam még az elkészítéshez. Illatot nem kapott, mert úgy gondoltam, hogy ha már kecsketejes, akkor legyen kövér, és pompázzon a maga natúrságában. Azt viszont nem bírtam megállni, hogy a trace-be ne tegyek egy kis mézet... Hmmm, és ahogy érik, egyre jobban érződik rajta a méz illata...
A kecsketej különösen alkalmas a száraz vagy érzékeny bőr ápolására. Magas A vitamin tartalma miatt csökkenti a ráncokat, és eltűnteti a pattanásokat is. A benne lévő tejsav az elhalt hámsejtek eltávolításában segít, ezeken kívül pedig ásványi anyagokban is igen gazdag. A kecsketej az ekcéma és pikkelysömör tüneteinek enyhítésében is segít.
A méz hidratálja a bőrt, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, és lássuk be, nagyon jó illata van! (1 db szappan kb 100g, ára 400Ft)

2011. július 9., szombat

Az szupergyors lúgoldásról

Már egy jó ideje piszkálta a csőrömet, hogy hogyan is lehetne meggyorsítani a NaOH oldásának folyamatát. (A NaOH oldásáról már írtam, itt.)

Nekem mindíg csak a gyerekek lefektetése után, este van alkalmam ezt a tevékenységet végezni, hiszen lássuk be, nem túl jó ötlet apró, ugráló lábacskák között a lúggal játszani!! Mostanában a leghosszabbak a nappalok, az én gyerekeim pedig – kiscsirkék módjára – mindíg kivárják, amíg lemegy a nap. És mire ők ágybe kerülnek, már én is hulla fáradt vagyok az egész napi nyomulástól, és nincsen kedvem még lúgot is oldani... Az előbb felvázolt körülményekkel esett egybe szerencsésen, hogy egyik nap Titusz egy liter kecsketejjel állított be. Nyilván azért hozta, hogy igyuk, de nekem rögtön felcsillant a szemem, és felkiáltottam: jajdejó!! Ezt ugye azért hoztad, hogy szappant főzzek belőle?? :) Szerencsére nekem csak kb 2 dl kellett a szappantömbhöz, így a többit kis családom megihatta...:) A lényeg, hogy kecsketejes szappant úgy kell készíteni, hogy a tejet, amiben a lúgot szeretnénk oldani, le kell fagyasztani, hogy a NaOH ne tegye tönkre a tejben lévő tápanyagokat, vitaminokat...stb. Miután jégkockákat csináltunk a tejből, erre adagoljuk rá a szilárd NaOH-t, viszonylag gyorsan, de azért nagyon óvatosan, természetesen ugyanúgy védőruházatban!!! Ilyen formában a lúgoldás, akár hiszitek, akár nem kb. 2 percet vesz igénybe! Annyira örültem neki, hogy nem kellett fél órát lögybölnöm, hogy azonnal bekattant: a desztvizet is le fogom fagyasztani! Hogy ez eddig miért nem jutott eszembe???

És lőn: a következő szappanomhoz már így oldottam a lúgot. Ez persze némi előrelátást tesz szükségessé, hiszen előre ki kell mérni a desztvíz mennyiségét, ezt jégkockatartóba tenni, kivárni, míg megfagy, aztán kiaprikálni a jégkockatartóból, és erre önteni a lúgot. A legszebb az egészben az, hogy mindez napközben is lehetséges, mert nem vesz igénybe sok időt. Kis Bendegúzom nagyon lelkes segítség, imádja, ha valamit éppen alkotunk, és így már ő is, tulajdonképpen veszélytelenül részt tud venni a dologban. Együtt kimérjük a desztvíz mennyiségét, beletöltjük a jégkockaformákba (ez neki a kedvence), és várunk, amíg megfagy a víz. A jégkockákat aztán befőttes üvegbe töltjük. Ez az a pont, ahol a párom kiviszi Rékát az udvarra, Bendegúz tisztes távolban leül, és áhitattal nézi, amit csinálok. Én kimérem a NaOH-t, és vízfürdőben a lefagyasztott jégkockákra adagolom. Kicsit öntök rá, bezárom, összerázom, aztán még egyszer, aztán még egyszer...stb. Tényleg, 2 perc az egész. Amikor pedig rámértem az összes lúgot, ráteszem az üvegre a tetejét, beállítom a vízfürdőbe, és megvárom, amíg felolvad a jég. Ez még 2 perc. És ennyi! Már önthető is az olajokra, és készíthető a szappanmassza. Fontos, hogy mindenképpen várjuk meg, amíg a jég teljesen feloldódik, és az üvegen keresztül azért ellenőrizzük a hőmérsékletet. Ha nagyon lehül az oldat, akkor vegyük ki a vízfürdőből, hogy az elszappanosodási folyamathoz szükséges 40 fokot elérje az oldat hőmérséklete. Így az egész szappafőzés, mindennel együtt 15-20 percet vesz igénybe.
Ennyit pedig még a család is tud várni!! :))

2011. július 6., szerda

Kicsit a hordozásról...mert nem bírtam megállni :)

Tudom, hogy nem tartozik szorosan a blog témájához, de nekem szívügyem és meggyőződésem a hordozás. Bagdi Emőke pedig nagy "kedvencem", már ha lehet ezt így mondani. :))
Én magam az antalvali.com hírleveléből értesültem erről a videóról, és szívből ajánlom meghallagtásra minden hordozós anyukának, azoknak, akik tervezik, hogy hordozni fognak, valamint a kétkedőknek is!

http://antalvali.com/hirek/hordozokendo-stresszvedettseget-biztosit.html

:))

2011. július 4., hétfő

Narancsillatú körömvirág szappan

Ez a szappan 80% olivaolajból és 20% kókuszolajból készült, superfatnek pedig kapott sheavajat és jojobaolajat is. A lúgot körömvirágteában oldottam, és ráadáskét az egészet mákkal díszítettem. A mákszemek egyébként kellemesen radírozzák a bőrt zuhanyozás közben. :) Ja, és csodálatos narancsillata van (bio naracsolajtól)! (1 db szappan kb 70g, ára 400Ft)




2011. július 2., szombat

Emulziós arckrémek

Az egyik előző bejegyzés arról szólt, hogy miért nem jók a nagyon vizes krémek arcbőrünk ápolására. Írtam akkor, hogy kis mennyiségben tehetünk vizes fázist az arckrémekbe, de akkor az ne tiszta víz legyen, hanem inkább aromavizek, vagy gyógyteák, amelyek a gyógynövények hatóanyagait is tartalmazzák. Használjuk ki a gyógynövények jótékony hatásait ilyen módon is!

A rózsavízről, annak otthoni elkészítéséről, és bőrtápláló hatásairól ugyancsak írtam már itt.

A levendulavíz  – a rózsavízhez hasonlóan – a levendula virágainak desztillációja során keletkezik. Ebben az aromavízben is megtalálható a levendulanövény hatóanyagainak jórésze, csak sokkal kissebb koncentrációban, így biztonsággal alkalmazhatják érzékeny bőrűek, gyermekek és akár csecsemők is. Minden bőrtípusra ajánlott, ismert gyulladáscsökkentő, nyugtató hatása is. Kedélyjavító hatásán keresztül kisimítja, és megnyugtatja a nap végére elfáradt bőrt.

A citromfűvíz ugyancsak minden bőrtípusra ajánlott, antioxidáns hatása mellett gyulladáscsökkentő hatása is van.

A rozmaring- és kakukkfűvíz főleg a zsíros bőr ápolószere. Fertőtlenítő, hámasító, regeneráló, és antioxidáns hatásuk van. Figyeljünk azonban arra, hogy a kakukkfű csak rövid ideig alkalmazható, akkor is csak kis mennyiségban. Terhesség alatt és kisgyerekeknek pedig ezeket az aromavizeket (csakúgy, mint ennek a két növénynek az illóolaját) nem ajánlom.

A kamilla-és cickafarktea a gyulladt, pattanásos bőrre van jó hatássa.

A hársfatea a száraz, berepedezett bőr ápolására alkalmas, így arckrémekben is a száraz bőr áplására ajánlott.

A körömvirágból készült tea nemcsak a száraz, és érzékeny bőr ápolására alkalmas, de szépen rendbehozza a gyulladt, pattanásos, vagy miteszeres bőrt is. Én használok egy magam készítette arclemosót, amelynek az egyik összetevője körömvirágtea. :) Az előbb felsorolt tulajdonságain kívül még hámosító és bőrújraképződést elősegítő hatása is van. Nemhiába, a körömvirág egy kincsesbánya a bőrápolás szempotjából!

A közönséges dió leveleiből készült forrázatot pattanásos és ekcémás bőr kezelésére alkalmazhatjuk. Alkalmas még a túlzott izzadás csökkentésére is.

Bőrtípusunknak, vagy az adott bőrproblémánknak megfelelően kiválasztjuk az alkalmazni kívánt aromavizat, vagy gyógyteát, amelyet arckrémünk elkészítéséhez használni fogunk, és egyszerűen behelyettesítjük a lent leírt alapreceptbe. A krémek alapja megint a sheavaj, talán már nem is kell megemlíteni, hogy miért. Akinek nagyon száraz, repedezett az arcbőre, vagy idősödő, ráncos bőre van, az nyugodtan használhat kakaóvajat is. A méhviaszról annyit, hogy ennek a krémekben elsősorban konzisztencianövelő hatása van. Én mostmár nem használok belőle sokat, mert kellemetlen viaszos bevonatot képez a bőrön, ami arckrémek esetén nem ideális, illetve sokan nem is szeretik ezt az érzést. Ha lecitint alkalmazunk emulgeátorként, akkor ez a viaszos bevonat egészen enyhe formában jelentkezik csak. Ugyanakkor a méhviasznak is van jótékony hatása a bőrre (most a sárga, nem a fehér méhviaszról van szó), hiszen ez a bevonat véd a kiszáradástól is, ami főleg idősebb arcbőr esetén előnyös. Több helyen olvastam azt is, hogy puhítja, és táplálja a bőrt.

A recept a következő:

- 4 evőkanál sheavaj (ez nagyon száraz, vagy idősödő bőr esetén lehet kakaóvaj is)
- 1/2 evőkanál méhviasz
- 3 ek aromavíz, vagy gyógytea
- 5 evőkanál bázisolaj, bőrtípustól függően (ezeket itt megtaláljátok)
- összesen 10 csepp illóolaj, bőrtípustól függően (ezeket itt megtaláljátok)
- emulgeálószer (pl. lysolecitin, 5%-ban kell alkalmazni)

- tartósítószer (pl. Rokonsalból 2 csepp/10g krém, de ennek az alkalmazásakor a pH-t max. 5,4-re be kell állítani tejsavval; alkohol (70%-os!!) alkalmazásánál a vizes fázis 12%-a legyen)
- E vitamin (kapszulában, vagy cseppben, mennyisége a krém 3-5%-a legyen)

A méhviaszt a bázisolajban felolvasztjuk vízfürdőn. Közben elkészítjük a teát. Fontos, hogy a füveket addig hagyjuk a vízben, amíg a víz ki nem hül, majd gondosan, papírtörlőn szűrjük le, hogy ne maradjon benne növényi rész. Az elkészült olajat és viaszt levesszük a vízfürdőröl, és hozzáadjuk a lecitint, valamint a shea vajat, és várunk, amíg felolvad. A gyógyteát enyhén felmelegítjük, majd állandó keverés mellett óvatosan adagolva hozzáadjuk a zsírfázishoz. Ha hült egy picit, akkor jöhet a tartósító, az E vitamin és az illóolajok.



Forrás:
Rápóti, Romvári: Gyógyító növények
Benczédi Magda (szerkesztette): A természet füvészkertje
www.illoolajok.hu
Wolfgang Grosser: Gyógynövények, fűszernövények


2011. július 1., péntek

Levendulás citromfűszörp

A napokban egy kedves ismerős család járt nálunk, és hoztak ajándékbe citromfű szörpöt. Nagyon finom volt, és gondoltam, hogy én is készítek egy adaggal. Mivel még mindíg tombol a levendulaszezon, ezért elhatároztam, hogy a citromfű mellé levendulát is teszek. Az eredmény egy pikáns, és nagyon friss ízű ital lett!

Hozzávalók:

- 2 nagy marék citromfű
- 1 kis marék (vagy izlés szerint) levendula
- 2 liter cukor/nyírfacukor/fruktóz, vagy ennek a mennyiségnek megfelelő méz
- 2 liter víz

A vízben oldjuk fel a cukrot (vagy amit szeretnénk édesítőnek). A vizet nem kell forralni hozzá, oldódik hidegen is, legfeljebb, ha gyorsítani akarjuk az oldódást, akkor lehet picit melegíteni. Ha feloldódott a cukor, és kihűlt a víz, akkor beletehetjük a citromfüvet+levendulát. Ezt 2 napig állni hagyjuk, aztán leszűrjük, üvegbe töltjük, és mehet a hűtőbe.

Előtte:


Utánna: