2011. május 28., szombat

Az én emulziós krém recepteim :)


Kakaóvajas testápoló

- 2 evőkanál méhviasz
- 1 dl rózsavíz
- 2 evőkanál kakaóvaj
- 8 evőkanál extra szűz olivaolaj, vagy bőrtípustól függő bázisolaj
- illóolajok bőrtípustól függően (én rózsafa olajat szoktam beletenni, ez jó száraz bőrre, kb 8 cseppet)
- emulgeálószer (pl. lysolecitin, 5%-ban kell alkalmazni)
- tartósítószer (pl. Rokonsalból 2 csepp/10g krém, de ennek az alkalmazásakor a pH-t max. 5,4-re be kell állítani tejsavval; alkohol (70%-os!!) alkalmazásánál a vizes fázis 12%-a legyen)
- E vitamin (kapszulában, vagy cseppben, mennyisége a krém 3-5%-a legyen)

A méhviaszt és az olajokat vízfürdőn felmelegítjük addig, míg a méhviasz el nem olvad. Közben a rózsavizet is kissé felmelegítjük. Az elkészült olajokat és méhviaszt levesszük a vízfürdőről, és hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű lecitint, vagy egyéb emulgeátort. Aztán beleteszzük a kakaóvajat, és várunk, amíg felolvad. Ha sokáig olvad, akkor én kézimixerrel rá szoktam segíteni. Ez után az enyhén felmelegített rózsavizet óvatosan hozzáadjuk a zsírfázishoz, közben folyamatosan keverjük. Ha kész, és összeállt az emulzió, valamint a krém már kézmeleg, akkor adjuk hozzá a Rokonsalt (előtte tejsavval optimalizálni kell a pH-t), vagy ha alkohollal akarunk tartósítani, azt is ekkor kell, valamint az illóolajat(illóolajokat) és az E vitamint.

Ez a testápoló kakaóvaj tartalmának köszönhetően kitűnően hidratál. Az én Rékám bőre tavaszra egészen dorozsmásan száraz lett. Próbáltam natúr shea vajjal is kenni, meg mindenféle praktikákat alklmazni, de ez a testápoló csodát tett. Már az első pár használat után puha és síma lett a bőre, úgyhogy azóta kb. 2 hetente kell bekenni, a biztonság kedvéért, de szárazság ekkor sem érződik rajta. Ez az egyik kedvencünk! A kakaóvajról itt írtam: http://hazimanufaktura.blogspot.com/2011/06/az-alapanyagoktol-hatoanyagokig.html
A készítményben található rózsavíz és rózsafa illóolaj pedig csak növeli a hidratáló tulajdonságot!




Shea vajas arckrém


2 ek méhviasz
fél dl gyógynövénytea (bőrtípustól függően)
3 ek shea vaj
6 ek bázisolaj (bőrtípustól függően)
10 csepp illóolaj(ok) bőrtípustól függően

 - emulgeálószer (pl. lysolecitin, 5%-ban kell alkalmazni)
- tartósítószer (pl. Rokonsalból 2 csepp/10g krém, de ennek az alkalmazásakor a pH-t max. 5,4-re be kell állítani tejsavval; alkohol (70%-os!!) alkalmazásánál a vizes fázis 12%-a legyen)
- E vitamin (kapszulában, vagy cseppben, mennyisége a krém 3-5%-a legyen)


A méhviaszt a bázisolajban felolvasztjuk vízfürdőn. Közben elkészítjük a teát. Fontos, hogy a füveket addig hagyjuk a vízben, amíg a víz ki nem hül. Az elkészült olajat és viaszt levesszük a vízfürdőröl, és hozzáadjuk a lecitint, valamint a shea vajat, és várunk, amíg felolvad. A gyógyteát enyhén felmelegítjük, majd állandó keverés mellett óvatosan adagolva hozzáadjuk a zsírfázishoz. Ha hült egy picit, akkor jöhet a tartósító, az E vitamin és az illóolajok.

A shea vajat nagyon sokan szeretik. Nemcsak a száraz, irritált bőrre alklmazható, hanem alkalmas a zsíros bőr ápolására is. Az allergiás, ekcémás és gyulladt bőr kiváló ápolószere. Aki latexre érzékeny, annál allergiát okozhat, valamint magas A vitamin tartalma miatt a tehesség első 3 hónapjában ne használjuk! Bővebben: http://hazimanufaktura.blogspot.com/2011/06/az-alapanyagoktol-hatoanyagokig.html
Az arckrémbe bőrtípustól függően tehetünk kamilla teát, vagy hársfateát, de elkészíthető körömvirág teával is. Ugyancsak a bőrtípusnak megfelelően rakhatunk bele illóolajat. Száraz bőrre például rózsát, rózsafát, levendulát, vagy jázmint tennék bele. Zsíros bőrre pedig teafát, levendulát, rozmaringot, citromot, kakukkfüvet, illetve bergamottot lehet használni. Vigyázzunk, mert néhány illóolaj fototoxikus (fényérzékenységet okoz, ami azt jelenti, hogy csak este használhatjuk), néhány pedig allergiát okozhat!





Szemránckrém


1 teáskanál jojoba olaj
fél teáskanál méhviasz
1 teáskanál shea vaj
1 teáskanál aloe vera gél vagy rózsavíz
6 csepp levendula illóolaj
6 csepp rózsafaolaj

- emulgeálószer (pl. lysolecitin, 5%-ban kell alkalmazni)
- tartósítószer (pl. Rokonsalból 2 csepp/10g krém, de ennek az alkalmazásakor a pH-t max. 5,4-re be kell állítani tejsavval; alkohol (70%-os!!) alkalmazásánál a vizes fázis 12%-a legyen)
- E vitamin (kapszulában, vagy cseppben, mennyisége a krém 3-5%-a legyen)


A jojoba olajban vízfürdőn felolvasztjuk a méhviaszt. Ha készen van és levettük, akkor adjuk hozzá a lecitint és a shea vajat, megvárjuk, míg felolvad, de rásegíthetünk kézmixerrel is. Ez után az enyhén felmelegített aloe gélt, vagy rózsavizet óvatosan hozzákeverjük a zsírfázishoz, majd ha hült egy kicsit, akkor adjuk hozzá a tartósítószert és az E vitamint. Érdemes több adagot készíteni egyszerre és ezeket aztán lefagyasztani, mert ezt a kis adagot nem fogja vinni a kézimixer, és ha nincs folyamatos keverés, akkor kiválik a víz. Kézzel (mondjuk egy kiskanállal) is keverhetjük, de készüljünk fel rá, hogy elég fáradtságos lesz, mert a jojoba olaj nehezen szilárdul meg felmelegítás után. Én úgy szoktam, hogy kézzel kikeverem, és ha összeállt, akkor beteszem a hűtőbe, ott megszilárdul. 
A bergamott olaj fényérzékenyít, a krémet csak este használjuk!

A jojoba olaj a szemkörnyéki vékony bőr jó ápolószere, ahogy a rózsavíz is az. Mindkettő ápolja a fáradt, irritált bőrt, kisimítja a ráncokat. Az aloe verában lévő allantoin csökenti az öregség külső jegyeti (1), elősegíti az új sejtek képződését, simává teszi a bőrt. A levendula lazító hatású, a rózsafa pedig ugyancsak segít elsimítani a szemkörnyéki ráncokat.

(1 Thornfeldt, C (2005. July). „Cosmeceuticals containing herbs: fact, fiction, and futureDermatologic Surgery 31 (7 Pt 2), p. 873–80.




Krém narancsbőr ellen

1 dl exrta szűz olivaolaj
1 dl desztilláltvíz
1 ek méhviasz
1 ek shea vaj 
2 ml cédrus illóolaj
2 ml ciprus illóolaj
2 ml citrom illóolaj
15 csepp édesnarancs illóolaj
15 csepp geránium illóolaj
4 csepp teafa illóolaj

- emulgeálószer (pl. lysolecitin, 5%-ban kell alkalmazni)
- tartósítószer (pl. Rokonsalból 2 csepp/10g krém, de ennek az alkalmazásakor a pH-t max. 5,4-re be kell állítani tejsavval; alkohol (70%-os!!) alkalmazásánál a vizes fázis 12%-a legyen)
- E vitamin (kapszulában, vagy cseppben, mennyisége a krém 3-5%-a legyen)

A méhviaszt a bázisolajban felolvasztjuk vízfürdőn. Az elkészült olajat és viaszt levesszük a vízfürdőröl, és hozzáadjuk a lecitint, valamint a shea vajat, és várunk, amíg felolvad. A desztvizet enyhén felmelegítjük, majd állandó keverés mellett óvatosan adagolva hozzáadjuk a zsírfázishoz. Ha hült egy picit, akkor jöhet a tartósító, az E vitamin és az illóolajok. 
A citrom és édesnarancs illóolajok fényérzékenyítenek, a cédrus illóolaj pedig nem ajánlott terhesség alatt!


Az extra szűz olivaolaj és a sheavaj segít megőrizni a bőr rugalmasságát. A krémben használt citrom, édesnaracs és geránium illóolajok a bőr keringésének fokozása révén segítik a narancsbőr eltűntetését. http://hazimanufaktura.blogspot.com/2011/06/az-alapanyagoktol-hatoanyagokig.html





Popsikenőcs shea vajjal és körömvirágolajjal

5 ek extra szűz olivaolaj
1 ek mandulaolaj
2 ek méhviasz
3 ek shea vaj
3 ek aloe vera gél
fél ek cink oxid
2 csepp teafa illóolaj
7 csepp levendula illóolaj

- emulgeálószer (pl. lysolecitin, 5%-ban kell alkalmazni)
- tartósítószer (pl. Rokonsalból 2 csepp/10g krém, de ennek az alkalmazásakor a pH-t max. 5,4-re be kell állítani tejsavval; alkohol (70%-os!!) alkalmazásánál a vizes fázis 12%-a legyen)
- E vitamin (kapszulában, vagy cseppben, mennyisége a krém 3-5%-a legyen)


A méhviaszt és az olajokat vízfürdőn felmelegítjük addig, míg a méhviasz el nem olvad. Az elkészült olajokat és méhviaszt levesszük a vízfürdőről, és hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű lecitint, aztán beleteszzük a shea vajat, és várunk, amíg felolvad. Ez után az enyhén felmelegített desztvizet óvatosan hozzáadjuk az előzőekhez, közben folyamatosan keverjük. Ha kész, és összeállt az emulzió, valamint a krém már kézmeleg, akkor adjuk hozzá a Rokonsalt, vagy az alkoholt, az E vitamint, valamint az illóolajokat.

A mandulaolaj nagyon jó hidratáló, csecsemők érzékeny bőrére is alkalmazhatjuk. A sheavaj gyulladáscsökkentő és hidratáló tulajdonságú. Az aloe verában lévő allantoin segíti a bőr regenerálódását. A cink-oxid bizonyítottan biztonságosan alklmazható kozmetikai szerekben. Oldhatatlan, nem szívódik fel, a felszíni szarurétegen sem jut át. Védőréteget képez a bőr felszínén, így fejti ki bőrvédő és irritációt csökkentő hatásait. A teafa illóolaj fertőtlenít, a levendula pedig gyulladáscsökkentő.

2011. május 27., péntek

Emulziós krémek

Az előző bejegyzések egyikében az egyszerű körömvirágkrém elkészítését javasoltam azoknak, akik mégcsak most kezdenek belekóstolni a házilag készült krémek, illetve kozmetikumok világába. Ebben a körömvirágkrémben nincsen vízfázis, tulajdonképpen olajat és méhviaszt kell összeolvasztani, majd várni, amíg kihül. Nehéz elrontani, így az elkészítése önbizalmat ad! Még én sem rontottam el...
Ha azonban olyan krémet szeretnénk készíteni, amelyben vízfázis is van, akkor az elkészítés már egy kis odafigyelést, és rákészülést igényel. Azokat a krémeket, amelyekben a zsírfázis és a vízfázist egymással emulziót alkot – emulgeátor(ok) segítségével – emulziós krémeknek hívjuk.
Természetes emulgeátor például a méhviasz, a méz, és az alkohol. Ezek közül a méhviasz többféle krém egyik alapanyaga lehet, tehát az egyik legelterjedtebben használt emulgeátor. Vannak olyan blogok és weboldalak, ahol azt írják, hogy az emulziós krémek megfelelő állagának eléréséhez nem is kell más, csak megfelelő mennyiségű méhviasz, valamint némi fondorlat. A fondorlat a következő: a zsírok/olajok elegyét és a vizes részt kb. azonos hőmérsékletűre kell melegíteni, majd a vizes részt cseppenként, állandó keverés mellett adjuk hozzá a zsírokhoz/olajokhoz. A keverést egészen addig folytatjuk, míg az elegy ki nem hül. Így a két fázis összeáll. Egy darabig legalábbis. Velem megtörtént már, hogy ideig-óráig úgy tűnt, hogy sikerült elegyítenem az anyagokat, aztán szépen lassan elkezdett kiválni a víz...:( Számomra a tanulság az volt, hogy hozzáadott emulgeálószer nélkül az elegy hosszútávon nem marad stabil.
Az emulgeátorok (vagy emulgeálószerek) tehát olyan anyagok, amelyek az olaj és a vízfázis egymásban való eloszlását segítik. Az egyik legegyszerűbben hozzáférhető ilyen hatású anyag a sztearinsav. A lelőhely pedig a gyógyszertár. A gond az lehet, hogy vényköteles, de talán ha szépen mosolygunk a gyógyszertárosra, akkor ad egy kicsit ;) Háát, ilyet is hallottam már, de nem tudom, hogy valóban kivitelezhető-e. :)
A boraxnak is van emulgeáló hatása, és ezt is a gyógyszertárból lehet beszereni. Úgy tudom, hogy a boraxot környezettudatos családanyák penészes fürdőszobák takarítására használják (ebből következik, hogy tartósítószer is, így fertőtleníti is krémjeinket), és közülük sokan azt is mondják, hogy ők ugyan a bőrükre nem kenik. Azt olvastam creativiky oldalán, hogy a legfőbb érv az szokott lenni, hogy nagy mennyiségban (talán 8g) már mérgezéses tüneteket okoz, és a kiürülés is lassú. Én nem tudom, hogy a bőrön át hogy szívódik fel a borax, vagy hogy nem, de a 8g az nagyon sok, és ez szájon át bevett mennyiségre vonatkozik. Egy szó mint száz: a házilag készített krémekhez kis mennyiségben ajánlják a használatát, de a natúrkozmetikumok hívei nem szeretik.
Végül, de nem utolsó sorban (sőt!!) ott van a lecitin. A lecitin különböző foszfolipidek keveréke. A foszfolipidek amfoter tulajdonsággal rendelkeznek, ezért jó emulgeálószer a lecitin. A lecitin egyébként minden sejtünkben megtalálható, a sejtmembrán felépítésében vesz részt, valamint több egyéb jótékony hatása is van (neki is, és a belőlle keletkező molekuláknak is), de erre nyilván felesleges most kitérni. Többféle étel tartalmaz természetes lecitint, ezekből a kozmetikumok készítésének szempontjából a szójaolaj és a napraforgóolaj fontos (ja, és a tojás, de azt krémekbe nem tesszük, mert romlékony). A lysolecitin – amely a cosmio.hu-n kapható – egy olyan anyag, amelyben a lecitin emulgeáló tulajdonságait kedvezőbbé teszik azzal, hogy egy enzim segítségével növelik az anyag hidrofil (vízoldható) részét. Ja igen, a lecitinnek még tartósító hatása is van. Én egyébként ezt a lysolecitint használom, és nagyon jól működik! :)

2011. május 22., vasárnap

Rózsavizet készítettem

Nagyon finoman illatozó rózsaszírmokat kaptam kedves barátnőmtől, úgyhogy gyorsan neki is álltam rózsavizet készíteni belőlük. Hogy mire jó a rózsavíz? Először is arra, hogy tonizáljunk vele. Főleg a száraz, idősödő bőr hálálja meg nagyon ezt a fajta gondoskodást. Ha naponta kétszer az arcunk áttörlésére használjuk, akkor nemcsak a bőrünk lesz tőle üde és friss (és persze újra fiatal :) ), hanem a lelkünk is: a rózsaillat eloszlatja a rosszkedvet és a levertséget. A fáradt, irritált szemkörnyéki bőr ápolására is alkalmas.
Természetesen a rózsavíz arckrémeknek és testápolóknak is nagyszerű alapanyaga.
Ezen kívül bizonyos kultúrákban étkezési célokra is felhasználják, főleg az ázsiai és közel-keleti konyhaművészet használja előszeretettel, édességek ízesítésére.

Az elkészítés nagyon egyszerű. Íme:
- egy rakás rózsaszirom, ami nagyon illatos
- desztilláltvíz
- 70%-os alkohol
- propolisz

A desztvizet először fel kell melegíteni. Én felforraltam, aztán kicsit hagytam hülni, hogy ne legyen száz fokos, de azért forró legyen. Ezzel nyakon öntöttem annyi rózsaszírmot, hogy éppencsak ellepje őket a víz, és egy kanállal jól belenyomkodtam a szirmokat a vízbe. Majd fedő rá, és addig állhat, amíg ki nem hül a víz. Ha kihűlt, akkor két és fél deci rózsavízhez kb. fél evőkanál alkoholt és 2-3 csepp propoliszt adhatunk, hogy biztosítsuk az eltarthatóságot. Én azért hűtőben fogom tárolni. http://hazimanufaktura.blogspot.com/search/label/tart%C3%B3s%C3%ADt%C3%B3szerek

Az eredmény csodás lett: finoman illatozó rózsaszínű folyadék, amit azonnal ki is próbáltam! Tényleg nagyon frissítő! :)


2011. május 20., péntek

Kozmetikumok készítése házilag – az anyagbeszerzéstől az első próbálkozásig

Már nem is emlékszem pontosan, hogyan találtam rá az antalvali.com-ra, de a boszorkánykonyha "kence" receptjei azonnal megragadták a fantáziámat. Pedig nem is vagyok az a kenegetős típus... Egészen addig a napig pedig nem is gondoltam, hogy reális dolog mondjuk testápolót házilag készíteni!Rögtön feljegyeztem a legmegkapóbb recepteket, és indultam anyagot beszerezni. Persze így, hogy feljegyeztem és indultam mondjuk egy kicsit túlzás, mert a rákészülés is hetekig tartott: két gyerkőc, egyebek. Amikor pedig elindulhattam vágyott bevásárló körutamra, akkor jöttem rá, hogy a beszerzés nem is olyan egyszerű. Például számomra akkor még teljesen ismeretlen fogalom volt a kókuszolaj. Azt gondoltam, ez valami szobahőmérsékleten folyékony növényi zsír, és persze el sem tudtam képzelni, hogy hol lehet beszerezni. A shea vajról meg ne is beszéljünk...:) Amikor magabiztosan betértem a város (Pécs) legnagyobb bioboltjába (úgy tettem, mintha minden nap oda járnék, pedig a belvárosba is kb. hetente egyszer jutok el) shea vajat kérni, hááát, őszintén szólva azt sem tudtam, hogy eszik-e vagy isszák. Tudom, kenik. A shea vajon kívül bioboltban szoktam vásárolni az illóolajokat, a bázisolajokat, és amíg még magam nem készítettem, addig ott vettem a szappanokat. (És rágógumit :) is ott veszem!)
Aromax márkájú illóolajokat és bázisolajokat vásárolok, de az Andio termékeit is nagyon szeretem. Az Ando körül nincs is vita, ezek ellenőrzött biogazdaságból származnak. Az Aromaxra viszont húzni szokták sokan (na jó, nem olyan sokan) a szájukat. Pedig 100%-os, higítatlan, és gyógyszerkönyvi minőségű termékek! Ha jól tudom, egyedül a jázminolajuk nem higítatlan. Valószínűleg azért, mert a jázminolaj a legdrágábban előállítható illóolajok egyike.
Lelőhelynek ott vannak még a herbáriák is. Ezekben az üzletekben manapság már mindenféle termékeket árulnak, így ha natúrkozmetikumokat akar készíteni az ember, akkor azért jól meg kell néznie, hogy amit vesz az miből áll, honnan jött, kik csinálták, stb. Persze azért sok szuper cuccot is lehet náluk kapni – például kókuszolajat :). Gyógynövényteákat is ott szoktam venni, természetesen.
Állítólag nagy mumus a gyógyszertár. Nekem könnyű dolgom van, mert receptre eddig mindent kiadtak, amit kértem, és volt nekik. Arról viszont elképzelésem sincs, hogy akiknél se recept, se pecsét nincsen, azok hogyan vívják meg harcukat a gyógyszereket kiadó gyógyszerészekkel, illetve honnan szerzik be az itt kapható alapanyagokat...? Én gyógyszertárban veszem a sztearinsavat, a boraxot, a cetyl-alkoholt, a lanolint, a cink-oxidot és a 70%-os alkoholt is.
Rendelhetünk az internetről! Kakaóvajat az Andiotól szokat venni (újabban, mióta rájöttem, hogy a gyógyszertári tényleg nem az igazi...). A tartósításra használt Rokonsalt és az ennek működéséhez szükséges tejsavat, az E vitamint és a Lysolecitint pedig a cosmio webáruházból.
Egyszerű élelmiszerboltokban kaphatjuk meg például az extra szűz olivaolajat. Nem pomace, hanem extra szűz, tényleg. Valahol azt hallottam egyszer, hogy a pomace olivaolajat a spanyolok csodálkozva konstatálták a magyar élelmiszerüzletekben, mert náluk lámpaolajnak használják... Ezen kívül a szódabikarbona, a citromsav és persze a tengeri só is ezekben a boltokban szerezhető be.

Ha végre fellélegeztünk, hogy megvan minden, akkor kezdődhet a kutyulás. Önbizalomerősítőnek én elsőként tengeri sós testradírt készítettem. Ezt elég nehéz elrontani. A recept itt található: http://antalvali.com/boszorkanykonyha/tusoloradir.html
Az arcradír elkészítése is nagyon egyszerű, és az eredmény nagyon fincsi a bőrünknek. Az ember bőre tényleg nagyon síma és üde lesz utánna!
Itt van: http://lukreciakencei.blog.hu/2010/02/25/szuper_arcradir

Az első valódi krém, amit készítettem, egy egyszerű körömvirágkrém volt. Mivel ebben a receptben nincs vizes fázis, így nagyon könnyű megcsinálni, ajánlom minden kezdőnek, mert igazi sikerélményt nyújt! A recept nem az enyém, több helyen is, pl. itt megtaláljátok: http://lukreciakencei.blog.hu
A körömvirágkrémnek van már egy általam megálmodott változata is. Ez vizes fázist is tartalmaz (körömvirág teát), valamint körömvirágolajat is. Csupa-csupa körömvirág, egykis levendulaolajjal és extra szűz olivaolajjal. :)) De erről majd legközelebb!
Erről egy kép:

2011. május 19., csütörtök

A kenyérsütés buktatói

Mikor blogírásra adtam a fejem, elhatároztam, hogy nemcsak a csillivilliről fogok írni, hanem arról is, hogy hogyan lehet valamit iszonyatosan elbénázni. Mármint ÉN hogyan tudok elbénázni valamit... Itt van például a kenyérsütés, amivel már pár éve kísérletezem. Elsőként a kovászos kenyér sütésével próbálkoztam, rám jellemző módon azzal, amelyik a legbonyolultabbnak tűnt :D. Hiába, a kihívások e,mbere vagyok. Bele is tört a bicskám... Viszont mostmár tudom, hogy milyen hibákat követtem el, és ezeket itt össze is foglalom:
- A meggyúrt tésztát tényleg a lakás legmelegebb helyén kell keleszteni, különben nem kel meg. A kovász valahogy nem úgy viselkedik, mint az élesztő, szerintem kényesebb a hőmérsékletre. Ha valakinak van ebben tapasztalata, vagy nagyobb tudása, szívesen veszem, ha megosztja velem!
- Nem mindegy, hogy mekkora darab kovásznak való tésztát tépünk ki a meggyúrt kenyértésztából. Én eleinte kb. élesztő nagyságú darabokat tettem félre, és ezek bizony kevésnek bizonyultak. Kb. háromszor ennyi kell egy kiló liszthez, tapasztalatom szerint.
- A tésztát sütés előtt még egyszer át kell gyúrni. Én ezt eleinte nem tettem, meg, és van egy sanda gyanúm, hogy talán ezért lettek az első kenyereim kívül kőkemények, belül pedig nyersek. :)

Most hirtelen más nem jut az eszembe, de majd ha igen, akkor bővítem a listát.

2011. május 17., kedd

Bodzaszörp


Május van, virágzik a bodza végre! Nagyon fincsi illatok szállnak a levegőben, a bodzavirág és az akácvirág illatának elegye az egyik kedvencem. El is indultunk hát a gyerekekkel a kertben, hogy szedjünk egy zacskónyi bodzavirágot. Mindketten a maguk módján lelkesen segítettek, bár többnyire a még ki nem nyílt virágokat szedték le nagy buzgón, és persze büszkén hozták nekem. Bendegúz mondta is: szedtem neked szöjpöt!

Mi így csináljuk:
2 kg cukor
3 liter víz
kb. 7 evőkanál méz (virágméz)
1 citrom leve
1 pici só
kb. 30 jó virágporos bodzavirág (soha nem szabad lemosni, de a tetves virágokat ne szedjük le)

A virágok 2-3 napig áznak, aztán szűrés, és palackozás. A téli adag megy a mélyhűtőbe. Én már nem merem a pincében tárolni a télre szánt szörpöket, mert jártunk már úgy, hogy a sok elkészített és gondosan eltett (gondosan tartósítószermentesen) sok-sok liter szörp felforrt és kidurrantotta a palackokat. Nagyon mókás volt, amikor nagy békében üldögéltünk, vagy tettünk-vettünk a lakásban, és egyszer csak hatalmas durranást hallottunk a pince irányából. Mire rájöttünk, hogy mi volt az...:)

2011. május 16., hétfő

Az otthon sült kenyér


A kenyér az egyik alap élelmiszerünk, és az otthon készített kenyérnek igazán nincs párja! Finom is (de nagyon), és még azt is tudjuk, hogy miből készült, hiszen az alapanyagokat mi válogattuk össze. Ma már a lisztet is kedvünkre megválaszthatjuk, hiszen igazán minden féléje és formája elérhető. Hidjétek el, kenyeret sütni igazán nem nagy ördöngőség! És nem is vesz igénybe sok időt, mint ahogy azt sokan gondolják. Én esténként szoktam meggyúrni a következő napi adagot, miután letettem a gyerekeket aludni. Kb. 10 perc alatt készen vagyok vele, kézmosással együtt. Másnap, felkelés után, a reggeli kávé kortyolgatása közben pedig csak bedobom a sütőbe, és ha elkészült, már lehet is fogyasztani!

Kétféle receptet ismerek: az egyik kovászos, a másik pedig élesztős.

A kovászos kenyér:

Hozzávalók:
- kovász (a lenti recept alapján)
- 1 kg liszt (tetszés szerint)
- langyos víz
- 2 kávéskanál só

Elsőként szükséges a kovász elkészítése. Na, ez az első alkalommal talán tényleg kicsit sokáig tart, de megéri a fáradtságot, mert utánna akár életünk végéig van kovászunk...:) Ezt a receptet már nem tudom, hogy hol olvastam, mert nagyon régen volt (én már közel hetedik éve sütök kenyeret) amikor kimásoltam egy, azóta már megsárgult papírra. Így szól:
Kovász készítése:
Első nap: végy 500g (én nem szoktam ilyen sokat, max 200g-ot) rozslisztet, és vízzel gyúrd össze, amíg puha tésztát kapsz. Ezt le kell takarni, és hagyni kell állni.
Második nap: ne csinálj vele semmit.
Harmadik nap: belegyúrni annyi lisztet, hogy az első napon kapott tésztához hasonló állagot kapjunk.
Negyedik nap: csak hagyd állni.
Ötödik nap: elkészült a kovász, jöhet a kenyérsütés!

A kenyér alapja a liszt. Ez komoly dolog, ha nem sikerül jól lisztet választani, akkor nem lesz jó a kenyér sem. Érdemes nem a legolcsóbb finomlisztet használni, bár azzal is meglepően jó ízű kenyeret kapunk, de a konzisztenciája már nem lesz az igazi. Tapasztalatom szerint a megsült tészta nem áll jól össze, vagyis: ha vágunk egy szeletet, akkor az szétesik, rosszul kenhető lesz. Én a magam részéről BL 80-as kenyérlisztet használok, ezzel nagyon jó lesz a tészta állaga. Ez az alap. Ehhez lehet még keverni teljes kiörlésű rozslisztet, vagy graham lisztet, kinek mi finom. Szóval a tetszőlegesen összeállított, kb. 1 kg liszthez adom a kovászt, kb. 2 kávéskanál sót, és ezt langyos vízzel összegyúrom. Fontos, hogy a víz langyos legyen, hogy a kovász el tudjon kezdeni dolgozni! A tésztát nem kell dagasztani, addig kell gyúrni, amíg össze nem áll. Ilyenkor felvesz egy kb. gömb alakot. 
Ilyet:



Ha az összedolgozott tésztából kiveszünk egy kis darabot (kb. három élesztőnyit), és jó meleg helyre teszünk, akkor másnapra már kész is a kovász (nyilván ezt a következő napi kenyérhez használjuk fel)! Az elkészült kenyértésztát pedig a lakás egy kellemesen meleg (!!) részére rakjuk, kb 8-9 órára. Én úgy tapasztaltam, hogy minél tovább hagyjuk állni, annál finomabb lesz!
Mikor letelt a 8-9 óra, csak bekapcsoljuk a sütőt 150 fokra, és amíg bemelegszik, addig átgyúrjuk a kenyértésztát, és még egy kicsit letakarjuk. Ha a sütő már meleg, berakhatjuk a tésztát. Én kb. negyed órát hagyni szoktam 150 fokon, és ilyenkor igazán hatalmasra meg tud még kelni. Ez után fokozatosan emelem a hőmérsékletet, az utolsó 5-10 percre pedig 250 fokra állítom. Így kb. háromnegyed óra alatt megsül. Miután kivesszük a sütőből, parancsoljunk türelmet magunknak, és hagyjuk állni, amíg teljesen ki nem hül. Ne ijedjünk meg, ha felvágáskor még túlságosan darabolódik a kenyér, ez a jelenség pár óra múlva teljesen megszűnik, és nagyon szép szeleteket tudunk majd vágni! :)

Élesztős kenyér:

Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- fél élesztő
- 2 kávéskanál só
- langyos víz

Az alapanyagokat vízzel (de mindíg langyossal) összedolgozzuk. A tészta meggyúrása és a végeredmény hasonló lesz a kovászos kenyérnél leírtakhoz. Mikor a tésztát összedolgoztuk, hagyjuk állni, akár 5-6 órát is! Annál finomabb lesz a kenyér, minél tovább érik. A sütés az előzőekhez hasonló, de ez kb. fél óra alatt elkészül.


A receptekhez még annyit, hogy én sokszor a víz helyett (vagy mellett) tej savóval gyúrom meg a tésztát, és nagyon fincsi lesz!

2011. május 15., vasárnap

A kezdet

Úgy tűnik, végül engem is elkapott a blogírási láz...
Manapság mindenki blogot ír. Olyan ez, mint a naplóírás, de mégsem teljesen. A napló nagyon személyes, azt úgy írja az ember, hogy majdnem biztos benne, más nem olvassa el. A blogot igen, a blog kifelé szól. Akkor töltsük meg mások számára is hasznos tartalommal! Mivel én mostanság úgyis itthon vagyok, és nagyrészt azzal vagyok elfoglalva, hogyan is elégíthetném ki kis családom kissebb nagyobb igényeit, így született meg az ötlet: arról írok milyen sokféle terméket lehet házilag is elkészíteni! Krémek, szappanok, szörpok, kekszek, kenyerek, tejtermékek.... Nem kell mindenért a boltba menni. Sokkal szebbet, jobb minőségűt, személyesebbet lehet otthon csinálni. És...még olcsóbb is!
Hááát, akkor indítom! :)